Atletiek

Hardlopen

Archeus Footprint

5 kledingtips voor hardlopers

Met het wisselvallige weer hier in Nederland is het altijd wikken en wegen wat je moet aantrekken als je buiten gaat sporten. Heb jij zelf je eigen vuistregel omtrent jouw kledingkeuze? In dit artikel behandelen we een paar handige tips die je mee kunt nemen bij het uitkiezen van je hardloopoutfit.

Hardloopkleding moet functioneel zijn. Het liefst met materiaal dat zweet effectief afvoert waardoor je in de zomer koel en in de winter warm blijft. Over het algemeen kun je de regel aanhouden dat je gevoelstemperatuur tijdens het hardlopen 10 graden hoger ligt dan de buitentemperatuur.

Hierbij vijf handvatten die je kunt gebruiken bij bepaalde buitentemperaturen.

1.Warmer dan 17 graden
Kies dan een mouwloos shirt met een luchtige short. Denk eventueel ook aan een cap en/of zonnebril tegen de zon. Neem voor een langere duurloop ook voldoende drinken mee.

2. Tussen de 11 en 16 graden
Tussen de 11 en 16 graden begint het al iets kouder te worden. Loop je op hoge snelheid, dan heb je waarschijnlijk genoeg aan de kleding die je draagt als het warmer is dan 17 graden. Doe je een wat rustiger loop dan heb je vaak genoeg aan een hardloopshirt met korte mouwen en een short of korte tight.

3. Tussen de 5 en 10 graden
Als het kwik onder de 10 graden komt dan wordt het tijd voor laagjes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een ondershirt met daarover een hardloopshirt met lange mouwen en een hardlooptight. Doe je een snelle training dan kun je het ondershirt nog achterwege laten.

4. Kouder dan 5 graden
Onder de 5 graden wordt het wel echt koud. Vooral als je gaat beginnen met je training of als je even stil staat. Naast een basislaag met lange mouwen of thermoshirt draag je dan een hardloopshirt met lange mouwen, eventueel aangevuld met een hardloopjack. Anticipeer altijd op het type training dat je gaat hebben. Het voordeel van laagjes is dat je naar gelang je gevoelstemperatuur iets aan of uit kunt doen tijdens de training. Daalt het kwik onder het vriespunt, kies dan ook voor een muts/haarband en handschoenen.

5. Thermokleding
Draag je thermokleding of een cooling shirt, zorg er dan altijd voor dat je dit soort kleding als eerste laagje op je lichaam draagt, anders gaat de werking ervan verloren.

Het klinkt heel erg vanzelfsprekend, maar het is verstandig om voor je training goed naar het weer te kijken. Hoeveel graden is het? Hoe hard waait het? Is het vochtig of droog weer? Als de zon schijnt, krijg je het automatisch warmer tijdens het lopen en kun je wellicht minder kleding dragen dan bij eenzelfde temperatuur op een bewolkte dag. Daarnaast heeft het type training ook een meewerkende factor. Bij een intensieve training zul je het sneller warm hebben dan bij een relaxte duurloop, maar je koelt daarna ook weer sneller af als je stilstaat.
Merk je dat je het tijdens je training toch te koud of te warm hebt gehad, houd dit dan ergens bij zodat je de volgende keer niet weer de verkeerde kledingkeuze maakt.