Atletiek

Hardlopen

  Info evenement

 • Datum: 1 oktober 2021
  en: 3 oktober 2021
  • Aanvang
  • Wandelen 10, 15 of 25 km
  • Marathon 42km solo of als duo of trio team
 • Inschrijven

Landschapsloop – Marathon én wandelen

Het buitengebied van Winterswijk staat in het weekend van 1 t/m 3 oktober 2021 geheel in het teken van hardlopen en wandelen. De nieuwe stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk organiseert dan twee evenementen ineen. Na een pauze van drie jaar staat de Marathon Nationaal Landschap Winterswijk weer op de kalender, waarmee de Achterhoek zijn enige marathon terugkrijgt. Tegelijkertijd wordt het eerste Wandelweekend Winterswijk gehouden, dat een jaarlijks terugkerend evenement gaat worden.
Meerdere partijen hebben de krachten verenigd om Winterswijk – onlangs nog genomineerd voor de titel Wandelgemeente van het jaar – tijdens dat weekend om te dopen tot één groot loopfeest, dat op zondagmiddag samenkomt met de finish op de Markt. Daar wordt gezorgd voor muziek, vermaak, eten en drinken, aldus Wout van den Berg, voorzitter van de nieuwe Stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk .  “Daarnaast willen we Winterswijk nog meer op de kaart zetten als wandel – en loopgemeente.”

Marathon

De Marathon Nationaal Landschap Winterswijk werd van 2012 tot 2017 jaarlijks gehouden als een recreatief loopfestijn voor solo- , duo- en trio-deelnemers, die de 42.195 meter geheel lopend of deels fietsend en lopend aflegden. Niet de finishtijd staat voorop, maar het samen sporten, de hapjes en drankjes onderweg en het genieten van de soms speciaal voor de lopers opengestelde paden en landgoederen.
Door gebrek aan organisatorische mankracht werd het evenement twee jaar lang niet gehouden, maar een aantal partijen hebben het initiatief genomen om de marathon nieuw leven in te blazen. De nieuwe Stichting Nationaal Landschapsloop Winterswijk (waarin o.a. de Winterswijkse Uitdaging, Winterswijk Marketing, de recreatiesector, winkeliersvereniging ABH City en atletiekvereniging Archeus vertegenwoordigd zijn) ziet het recreatieve loop- en wandelevenement als een unieke mogelijkheid om zowel plaatsgenoten als bezoekers kennis te laten maken met het verrassende landschap rondom Winterswijk. Er is sinds november 2019 met een zeer betrokken groep vrijwilligers hard gewerkt aan de organisatie, de routes en het programma van beide evenementen. Ook is er een website gemaakt. Sinds de coronacrisis staat de wereld echter op zijn kop en is ook begin september 2020 besloten dit jaar de loop te annuleren. Maar de organisatie wil het enthousiasme en de drive om dit evenement gestalte te geven, vasthouden. Daarom zijn er voor 2021 nieuwe data geprikt waarop het evenement plaats zal vinden. Houdt dus in uw agenda 1, 2 en 3 oktober 2021 vrij.

Wandelweekend

De landschapsmarathon valt voortaan samen met het Wandelweekend Nationaal landschap Winterswijk, een nieuw driedaags wandelfestijn met elke dag een ander start- en finishpunt en keuze uit de afstanden 10, 15 en 20 kilometer. Op vrijdag 1 oktober wordt gestart vanaf Vakantiepark De Twee Bruggen in de buurtschap Miste, waarna het richting Aalten en De Haart gaat. Op zaterdag begint de wandeltocht in de Brinkheurne, bij recreatiepark Het Winkel, van waaruit de wandelaars Woold, Brinkheurne en Kotten aandoen. Op zondag is de start vanaf Restaurant De Zwaan en zal de finish op de Markt zijn en voeren de routes naar Huppel, Henxel en Ratum. Alle routes worden beschreven en bepijld en onderweg zijn er gezellige rust- en drink-/eetgelegenheden.
Meer informatie over het marathon- en wandelweekend is te vinden op: www.landschapsloopwinterswijk.nl