Atletiek

Hardlopen

Winterswijk in Beweging in nopjes met opvouwbare loopfiets

Hij gaat zo de kofferbak in, zodat je er overal ritjes mee kunt maken of aan wedstrijden kunt meedoen. Winterswijk in Beweging is in zijn nopjes met zijn nieuwste beweeghulpmiddel, de Compact Runner. Een framerunner die in elke stadsauto past en ook in een handomdraai op iedere gebruiker in te stellen is. Winterswijk in Beweging heeft de nieuwste framerunner in vaste bruikleen gekregen van atletiekclub Archeus. Die kon de Compact Runner aanschaffen dankzij een financiële bijdrage van ’t Joosthuis. Deze stichting steunt een groot aantal maatschappelijke doelen met de gelden van de opgeheven voetbalclub Vosseveld.

Winterswijk in Beweging heeft nu al meer dan tien beweeghulpmiddelen voor mensen die om welke reden of oorzaak dan ook weinig aan bewegen toekomen. “Dat kan zijn door bijvoorbeeld COPD, MS, na een CVA, of door overgewicht”, zegt Nicole Haarman, die samen met Maike Slotboom de trainingen verzorgt. “Met de verschillende loopfietsen en steps die wij in gebruik hebben, kan eigenlijk iedereen met zo’n aandoening of angst om te gaan sporten wel uit de voeten. Het is ook een blessure-ongevoelige vorm van sporten.”  Iedereen kan zo’n beweeghulpmiddel via Winterswijk in Beweging voor een dagdeel gratis lenen. En elke donderdagmiddag wordt er onder begeleiding van trainers mee gesport op de atletiekbaan van Archeus.

De nieuwe Compact Runner, ontwikkeld en gemaakt door Rainbow Industry uit Aalten, ziet Haarman als een grote aanwinst. “We zien namelijk steeds vaker dat de gebruikers van deze loopfietsen er graag op uit gaan, maar framerunners zijn wat lastiger uit elkaar te halen en weer te monteren. De Compact Runner klap je heel makkelijk in zodat die nog maar 80 bij 42 centimeter meet en zo de kofferbak in kan.” Haarman ziet dat in deze regio ook steeds meer hardloopevenementen loopfietsen toelaten. “Voor mensen in onze groep is dat een mooie uitdaging om te meten hoe hun conditie verbetert. En ze gaan met zo’n 10 km per uur ook sneller dan menig hardloper. Dus ze doen gewoon goed mee in zo’n loop.”

Uit je isolement

Een van de deelnemers die al volop gebruik maakt van de loopfietsen is Annemieke ter Horst (54) uit Winterswijk. “Het is echt een ontzettend leuke activiteit”, zegt ze enthousiast. “Je bent actief bezig en we praten en lachen veel met elkaar. Als je door een beperking minder contacten hebt, is dit echt ideaal. Je komt uit je isolement en je wereld wordt groter.” Annemieke is een van de ruim twintig deelnemers (volwassenen en kinderen) die met vaste regelmaat op de baan te vinden is, “maar het blijft wel lastig om de doelgroep te bereiken ervaart ze. “Het zou mooi zijn als meer huisartsen en fysiotherapeuten mensen op deze mogelijkheid wijzen, want het is echt zo goed voor je lijf en humeur.”

Een loopfiets uitproberen kan elke donderdagmiddag op de vrije inloop bij Archeus aan de Vredenseweg 136. Alle informatie staat op www.winterswijkinbeweging.nl en bellen kan ook met 0543-200036 of met Nicole Haarman, 06-44884425.

 Foto: Wim Berendsen, een van de deelnemers aan Winterswijk in Beweging, heeft de nieuwe Compact Runner al naar tevredenheid uitgeprobeerd. Foto Jan Ruesink