Atletiek

Hardlopen

Sporters verrassen zorg en welzijn met honderden attenties

Van puzzels voor de dagbesteding tot fruit en chocola voor het ambulancepersoneel. In Winterswijk hebben medewerkers en cliënten in de zorg en welzijn de afgelopen zeven weken honderden verrassingen gekregen als waardering voor hun werk en de moeilijke leefomstandigheden in de coronacrisis. De presentjes zijn mogelijk gemaakt door negentig hardlopers, wandelaars en wielrenners uit de gemeente, die samen 10.000 getrainde loop- en 30.000 fietskilometers hebben omgezet in een sponsorbedrag per kilometer.
De deelnemende sporters van AV Archeus, FTC Wenters en FTC Kotten hebben met hun ‘quarantaine-kilometers’ in totaal meer dan 2500 euro bij elkaar gerend, gewandeld en gefietst. Daarmee konden acht goede doelen verrast worden met een presentje voor hun inzet of moeilijke leefsituatie tijdens de coronacrisis. Zo ontving de Voedselbank 95 levensmiddelenpakketten, kreeg schrijfster en oud-Winterswijkse Johanna Reiss in haar woonplaats New York een surprisepakket vanwege haar (na de onderduiktijd) opnieuw gedwongen isolatie, vervolgens waren er rozen en tulpen voor bewoners en personeel van de woonzorgcentra en verpleeghuizen, puzzels en knutselspullen voor de cliënten van HierZorg, 280 attenties voor thuiszorgmedewerkers en 87 thuisspeelpakketten voor de dagbesteding van Zozijn. Afgelopen week werd de actie afgesloten met zes boeketten voor de huisartspraktijken en fruit en chocolade voor het ambulancepersoneel.

Hartverwarmend

De reacties op alle attenties waren volgens initiatiefnemer Jelle Bosch “hartverwarmend”. Bosch: “Er gaat terecht veel aandacht uit naar ziekenhuispersoneel in deze tijd. Maar ook de thuiszorg, de huisartsen en andere werkers in de sector hebben het heel zwaar in deze coronatijd. Met hun enorme inzet en soms risico voor hun eigen gezondheid, bieden zij extra zorg aan kwetsbare en oudere mensen thuis en in instellingen. Soms zijn ze voor hen een van de weinige dagelijkse contacten, waardoor hun taak behoorlijk groot wordt”.
Ook de cliënten van de voedselbank en welzijnsinstellingen uitten hun waardering voor de vele attenties. Bosch: “Thuispakketjes met spelletjes en puzzels verlichten de tijd waarin de dagbesteding uitvalt en een simpel bloemetje brengt troost en de wetenschap dat je niet vergeten wordt.”

Saamhorigheid

Als ‘bijvangst’ is Bosch ook blij met het feit dat drie sportverenigingen elkaar zo snel hebben weten te vinden in deze unieke actie en zeer voortvarend de krachten hebben gebundeld om alle acties uit te voeren. “Zoveel energie en saamhorigheid bieden hoop voor meer moois in de toekomst.”
Foto’s:
Ambulancepersoneel blij met de ontvangen chocola en fruit.
Cliënt Petra van de Helmhorst dagbesteding neemt dankbaar haar thuispakketje in ontvangst.