Atletiek

Hardlopen

Snelle Marokkanen aan start KroeseWevers cross

Nouini Redouan

De organisatie van de KroeseWevers cross in Winterswijk heeft elf snelle atleten uit Marokko weten vast te leggen voor de achtste editie van de loop op zondag 13 januari. Onder hen Nouini Redouan (foto), die in het najaar nog derde werd op de marathon van Sofia, Bulgarije (2.15 uur). De 30-jarige atleet heeft een persoonlijk record van 29.01 op de 10 kilometer staan. Ook Youssef Douamsi (26), die onlangs nog 31.46 op dezelfde afstand liet noteren, mag tot de kanshebbers op de eindzege worden gerekend. Voor de KroeseWevers cross hebben zich twee teams met in totaal elf atleten en atletes van de Marokkaanse Atletiekfederatie aangemeld. Ze zijn in januari in Nederland om wedstrijden te lopen en komen zaterdags al naar Winterswijk, trainen dan op de baan en overnachten in een plaatselijk hotel.

Atletiekvereniging Archeus weet elk jaar weer toplopers en recreanten uit Nederland en de Duitse grensstreek te strikken voor de crossloop door het Gossinkbos en omgeving. De Engelse start (over de breedte van het veld) biedt een mooi schouwspel en maakt dat iedereen evenveel kans heeft als eerste de smalle bospaden te bereiken. “Normaal gesproken komen de toppers vlak voor de start om dan vooraan te gaan staan, hier dus niet”, licht Berto ten Brinke van de organisatie toe. Volgens Ten Brinke is het uitdagende parcours, met veel draaiingen, boomstammen en glooiende weilanden altijd goed om toplopers naar Winterswijk te lokken. “We betalen geen start- of prijzengeld en toch komen er elk jaar weer toppers aan de start. Bijzonder en natuurlijk zijn we er heel blij mee, maar dat geldt ook voor iedere recreatieve loper.”
De speaker van dienst is ook deze editie Henk Borgmeijer uit Dalfsen. Hij zal op zijn onnavolgbare wijze het geheel aan elkaar praten.

Crosscompetitie
De KroeseWevers cross maakt deel uit van de nieuwe Achterhoekse Cross Competitie, waarin ook de Engbergencross van Atletico ‘73 (24 februari in Gendringen) en de Track&Fieldcross van AVA’70 (9 maart in Aalten) deel van uitmaken. Drie wedstrijden over 5 km bepalen dan wie zich de beste Achterhoekse crosser mag noemen.

Het programma:

10.30 u Korte jeugdcross (t/m 11 jaar), 1.2 km
10.45 u Korte jeugdcross (12 t/m 14 jaar) 2 km
11.30 u Korte cross 5 km
11.30 u Lange cross 10 km

Start en finish: atletiekbaan Hunenbulten, Vredenseweg 134b te Winterswijk. Voorinschrijven kan nog t/m 11 januari, na-inschrijven kan tot 30 minuten voor aanvang van de betreffende afstand. Alle info op www.av-archeus.nl/evenement/kroesewevers-cross/.