Atletiek

Hardlopen

Loopmaatjes gezocht voor de RaceRunner

Kinderen en volwassenen uit de regio met een ernstige motorische beperking kunnen sinds kort volop aan sport en beweging doen. Atletiekvereniging Archeus in Winterswijk beschikt namelijk over twee RaceRunners, driewielloopfietsen waarmee gebruikers van een rolstoel of rollator toch weer kunnen lopen of zelfs rennen. Twee kinderen maken daar nu gebruik van, maar zij zijn naarstig op zoek naar nieuwe loopmaatjes om samen mee te kunnen sporten.

Glunderend van trots lacht Jesse (5) uit Groenlo naar zijn ouders als hij net het slalomparcours rond de pilonnen heeft voltooid. Jesse kampt met aansturingsproblemen in zijn spieren, maar sinds kort kan hij net als andere kinderen ook aan sport doen. Dankzij de RaceRunner, een driewieler met speciale borststeun waarmee hij zich voortbeweegt door middel van beenafzet op de baan. Voor Jesse is het sturen met de RaceRunner nog even wennen, maar hij kan afkijken bij zijn meer ervaren sportmaatje Torsten (11) uit Winterswijk. Torsten heeft voor zijn geboorte cerebrale parese opgelopen, een hersenbeschadiging waardoor spierspasmen ontstaan. De leerling van basisschool De Vlier sport al enige tijd bij Atletiek4You van Archeus – voor kinderen met gedragskenmerken of een beperking – maar het racerunnen doet hij toch vooral in zijn eentje. “Een leuke sport, maar ik zou het veel liever samen met anderen doen”, zegt hij. Zijn trainer Jelle Bosch merkt dat Torsten veel baat heeft bij deze sport. “Zijn uithoudingsvermogen is verbeterd en de belastbaarheid is ook verhoogd. Met de RaceRunner kan Torsten veilig sporten en meerdere spieren en bewegingen oefenen, uiteraard allemaal in overleg met de ouders en behandelaars. En daarbij, hun zelfvertrouwen groeit en ze komen in contact met leeftijdsgenoten.”
Het racerunnen is voor deze kinderen ook leuk omdat de training heel afwisselend is. Jelle: “We trainen op duurvermogen, maar trekken soms ook een sprintje, de ene keer is het steppen met het linkerbeen, dan weer het rechter en we zetten ook weleens een parcoursje uit.”
Volgens Nicole Nijmeijer van Archeus weten nog onvoldoende mensen dat de atletiekclub RaceRunners in huis heeft, die voor mensen en verenigingen uit de hele regio ter beschikking staan. “We hebben er nu twee in gebruik, die we bezig zijn aan te kopen, maar mensen zouden er zelf ook een via de WMO kunnen aanschaffen. Die kunnen we hier dan ook stallen. We trainen elke dinsdag om half zes en we hopen dat meer jongeren en volwassenen met een motorische beperking deze manier van bewegen gaan ontdekken.”
Racerunners zijn op zaterdag 7 september ook in actie te zien tijdens de Kramp Run in Varsseveld. Vanaf half vijf lopen de deelnemers dan een kwartier lang zoveel mogelijk rondjes om de kerk.
Wie interesse heeft in bewegen en sporten met een RaceRunner kan contact opnemen met Nicole Nijmeijer van Archeus, 06-44884425 of via A4Y@av-archeus.nl. Zie ook hier.
FOTO
Lachend slingert Jesse met zijn RaceRunner tussen de pilonnen door, gevolgd door Torsten. Foto Mark Heister