Atletiek

Hardlopen

Bloedheet, zweet en treinen – Steamtrail 2019

Met het vooruitzicht op warme omstandigheden en een pittig parcours vertrokken 2 equipes Archeïden naar Dieren voor deelname aan de Steamtrail 2019 georganiseerd door Viking Adventure Sports.

Het vertrek van de Steamtrail was vanaf station Dieren waar een stoomtrein van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij met meerdere wagons klaarstond om de lopers naar de startpunten te brengen. De thermometer bereikte die ochtend al bijna de 30 graden Celsius en het beloofde een zware tocht te worden.

Eerst voelde het een beetje als een schoolreisje maar het zweet brak menigeen al uit tijdens de treinreis. Was het niet vanwege de warmte dan kwam het doordat halverwege een tweetal conducteurs de plaatsbewijzen kwam inspecteren. Gelukkig kwam iedereen door deze controle en met een knipje in het startnummer mochten we de trein verlaten. En de zenuwen om per abuis op het verkeerde station te belanden de trein waren ongegrond. Er werd duidelijk omgeroepen wanneer een ieder uit moest stappen.

Na het verlaten van de trein, door de 10 en 15 km lopers, en het uitzwaaien van de deelnemers van de langere afstanden bereikte een grote bonte stoet lopers, onder begeleiding, wandelend en dribbelend de start.

De lopers op de 26 en 42 km mochten in Eerbeek in de trein blijven zitten tot het eindstation Beekbergen. Ook voor hen was dit slechts een tussenstop naar de start. Naast dat het terrein uitdagend was, mul zand en geen meter vlak, en de vakantiebenen ook niet mee werkten konden zij geen uitgepijlde route volgen. Ze moesten zichzelf op het goede trailpad houden met behulp van GPS wat overigens prima ging.
Dat ze daarbij meerdere malen onder de brandende zon over een open veld moesten lopen maakte het tot een hele zware test van de krachten en het doorzettingsvermogen.Of zoals een clubgenoot het vooraf treffend omschreef: Bloedheet, zweet en treinen, een uitdagende combi. Succes iedereen!
(met dank aan Dienke voor de originele quote.)

Foto’s Mario Holkenborg, Monique Tijdeman en Edwin  Bollen: