Atletiek

Hardlopen

Atletiekclinic voor jong en oud ten bate van Dream4Kids

Een sprintje trekken op een echte atletiekbaan of proberen hoe ver je een kogel kunt stoten, het kan op woensdag 25 september bij Archeus. Die middag wordt op ons complex een atletiekclinic gehouden voor belangstellenden. De opbrengst komt geheel ten goede aan Dream4Kids, een stichting die droomdagen organiseert voor kinderen met een trauma.
De kennismakingsdag met atletiek wordt gehouden in het kader van de Nationale Sportweek. Het doel daarvan is mensen in beweging te brengen, zodat ze het plezier van sporten ontdekken en nieuwe contacten opdoen. Anita Boschman van Archeus: “Samen met Dream4Kids hebben we daarvoor een laagdrempelige clinic opgezet, waarbij basisschoolkinderen ’s middags kennismaken met hardlopen, verspringen, vortex-werpen en balgooien. De middelbare scholieren en volwassenen volgen daarna een circuitje met hardlopen, speerwerpen, kogelstoten en verspringen.“ De deelnemers krijgen bij alle onderdelen uitleg en instructie van gediplomeerde trainers. Het evenement wordt begeleid door medewerkers van SPOT Jongerenwerk en vrijwilligers van mede-organisator Dream4Kids.
De clinic is een van de activiteiten die Dream4Kids team oost (Winterswijk, Aalten, Oost Gelre) regelmatig houdt om het werk van de stichting onder de aandacht van het publiek te brengen en gelden te werven voor de activiteiten. Zo heeft Dream4Kids onder andere voetbalclinics met oud-international Martijn Meerdink opgezet.
Dream4Kids, sinds eind 2016 actief in deze regio, bezorgt ‘droomdagen’ voor kinderen van 6-12 jaar die een trauma hebben opgelopen. “Om even de problemen van alledag te vergeten, maar ook om weer zelfvertrouwen te krijgen en positief tegenover de buitenwereld te staan”, legt Hetty van Lintum van Dream4Kids oost uit.
De stichting benadert hulpverleners in de regio met de vraag of zij kinderen kennen die kampen met bijvoorbeeld rouwverwerking, een vechtscheiding, mishandeling of misbruik. Kinderen kunnen door zo’n trauma het vertrouwen in zichzelf en de wereld verliezen. Een droomdag kan die negatieve spiraal doorbreken, aldus Te Lintum. “We hebben in die drie jaar nu acht kinderen zo’n dag bezorgd. Een jongen is bijvoorbeeld naar Ajax geweest en heeft een rondleiding in de Johan Cruijff Arena gehad, een andere jongen wilde eens rondkijken bij een loonwerkersbedrijf en een meisje ging naar een optreden van K3. Onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft aangetoond dat zoiets een blijvend positief effect heeft op deze kinderen. Thuis klaart de stemming op en op school functioneren ze beter.”
Te Lintum is blij met de samenwerking met Archeus: “Want atletiek en hardlopen sluiten ook heel goed aan bij onze doelstellingen. Hardlopen blijkt heel goed voor mensen met psychische problemen of sociale hindernissen, al is deze clinic natuurlijk bedoeld voor iedereen, jong of oud.”

De Atletiekclinic Dream4Kids in samenwerking met Archeus wordt gehouden op woensdag 25 september op sportaccommodatie de Hunenbulten, Vredenseweg 136 te Winterswijk. Programma:
15.00 – 16.00 uur: hardlopen, vortexwerpen en balgooien voor kinderen van groepen 6, 7 en 8 van de basisscholen.
16.45 – 18.15 uur: hardlopen, speerwerpen, kogelstoten en verspringen voor middelbaar onderwijs en volwassenen.
Kosten: basisschoolleerlingen 1 euro, overigen 5 euro. De opbrengst komt geheel ten goede aan Dream4Kids team oost. Vooraf aanmelden (met vermelding naam en leeftijd) is gewenst, via
oosten@dream4kids.nl. Omkleed- en douchegelegenheid aanwezig.

FOTO
Anita Boschman (links) van Archeus en Hetty te Lintum van Dream4Kids: laagdrempelige clinic voor jong en oud. Foto Jan Ruesink