Atletiek

Hardlopen

Duistermaat en Wassink meest winterhard op KroeseWeverscross

WINTERSWIJK – Lars Duistermaat en Sandra Wassink hebben zich zondag het meest winterhard getoond in een sneeuwwitte editie van de KroeseWeverscross. Beide atleten van Archeus zagen hun investering in de vele kilometers voor de komende Rotterdam Marathon uitbetaald in een klinkende zege op de hoofdafstand, de 10 kilometer. Op de andere afstanden waren het de lopers uit Duitsland die de meeste podiumplaatsen bezetten.

IMG_1720

Duistermaat was begin dit jaar geveld door buikgriep, maar kon afgelopen week alweer voldoende trainen, waardoor hij wedstrijdfit aan de start kon verschijnen. “Ik kon me in de eerste ronde door het bos mooi optrekken aan de snelle jongens op de 5km”, aldus de Winterswijkse atleet na afloop, “en toen ik in de tweede ronde zag dat de concurrentie op de 10 km al een stuk achter me lag, hoefde ik gelukkig niet alles te geven. Ik ben in training voor de marathon van Rotterdam en moet dan af en toe met de handrem erop lopen. Vorig jaar maakte ik de fout door te vroeg in topvorm te raken en toen kreeg ik drie weken voor Rotterdam last van mijn kuit. Dit jaar wil ik het gedoseerd opbouwen, zonder te forceren in de voorbereidende wedstrijden”.

kroese-wevers-cross-2017-archeus-mh94Clubgenote Sandra Wassink uit Meddo kon eveneens vroeg afstand nemen van haar concurrentes op de 10 km. Wassink, ook in training voor ‘Rotterdam’, kon haar titel van winterkoningin van vorig jaar daardoor al snel weer veiligstellen.  “Het was echt mooi lopen in de sneeuw deze keer. Ik heb op gewone hardloopschoenen gelopen, omdat je met crossschoenen toch tijd verliest op de zandpaden. Mijn tijd was uiteindelijk zelfs sneller dan vorig jaar, maar dat kwam misschien ook doordat er geen boomstammen op het parcours lagen”. De organisatie had dat laatste om veiligheidsredenen besloten in verband met de sneeuwval en gladdigheid van de laatste dagen.

kroese-wevers-cross-2017-archeus-mh11De 5 km bij de heren werd een prooi voor Tewelde Nablish Ukbatsen van ASV Eibergen. De statushouder uit Eritrea woont sinds een jaar in Nederland en is in april vorig jaar begonnen met hardlopen. In Winterswijk schreef hij afgelopen najaar al een baanwedstrijd van 5000 meter op zijn naam en zondag versloeg hij twee sterke Duitse atleten. Hetzelfde deed Linda Ooms uit Tonden. De atlete van AV Hanzesport prolongeerde haar titel op de 5 km door twee atletes uit Vreden met ruime voorsprong te  verslaan.

Bij de jeugdloop over 1,6 km waren de hoogste podiumplaatsen voor Bruno Krumbeck en Alina Wenning uit Stadtlohn, op de 2,5 km voor de oudere jeugd zegevierden Paul Völker uit Varik en Franca Jung uit Stadtlohn.

Organisator Berto ten Brinke kon na afloop tevreden terugblikken op de beslissing de loop ondanks de zware omstandigheden door te laten gaan. “Het besneeuwde parcours was met enige aanpassingen goed te belopen, al was het deelnemersaantal met 309 iets lager dan vorig jaar omdat een aantal mensen het kennelijk toch niet aandurfden in de sneeuw”.

Uitslagen:

10 km, heren: 1. Lars Duistermaat, Archeus 36.23, 2. Tom Baak, Archeus 38.09, 3. Janek Betting, Bocholt 38.20. Dames: 1. Sandra Wassink, Archeus 43.24,  2. Ineke Voets, Elst (G.) 46.06, 3. Marieke Horstink, Winterswijk 47.46.

5,1 km, heren: 1. Tewelde Nablish Ukbatsen, ASV 18.13, 2. Michael Sperver, Lingen (D.) 18.26, 3. Jonas Oosterholt, Heiden (D.) 18.26. Dames: 1. Linda Ooms, Hanzesport 19.40, 2. Lina Volker, Vreden (D.) 20.22, 3. Laura Hakvoort, Vreden (D.) 23.49.

2500m jongens: 1. Paul Völker, Varik 9.01, 2. Douwe Bentsink, Archeus 10.25, 3. Ezra Somers, Archeus 10.26. Meisjes: 1. Franca Jung, Stadtlohn 10.30, 2. Daphne de Koning, Archeus 11.14, 3. Lara Putto, Archeus 11.56.

1600m jongens: 1. Bruno Krumbeck, Stadtlohn 7.03, 2. Sven Meinen, AVA 7.11, 3. Duke Peppelinkhausen, Doetinchem 7.24. Meisjes: 1. Alina Wenning, Stadtlohn 7.12, 2. Lisa Dekker, Argo 7.29, 3. Jil Otte, Ahaus 7.50.

Alle uitslagen, foto’s en video vindt u op de pagina van de KroeseWevers cross