Atletiek

Hardlopen

Van First Man Running tot Last Man Standing

Het spontane idee werd al gauw realiteit. In een paar weken tijd werd de Running4ALL Challenge van Archeus de wereld in geslingerd. Afgekeken van een landelijke variant en op maat gemaakt met rondes in verschillende afstanden, zodat lopers en wandelaars van alle niveaus en met verschillende ambities deel konden nemen.

Met 30 inschrijvingen, eerlijk verdeeld over alle afstanden van 3,4 km, 5 km of 6,7 km per ronde kon de organisatie aan de bak. Whatsapp groep, digitale omgeving via Zoom, registratielijsten, voedingsadviezen en allerlei publiciteit. In de appgroep en in Zoom bleken ook de verschillende motivaties om deel te nemen. Sommigen gingen er vooral voor om dit concept van lopen eens te proberen en anderen waren blij weer eens een doel te hebben. Josta en Dian wilden dit evenement juist gebruiken voor een lange duurloop in hun marathonvoorbereiding. Weer anderen gingen speciaal voor de mogelijkheid om sponsorgeld binnen te halen. Wessel en Hermien voor Stichting Ruby en Rose, terwijl Joop en Ferdi uit volle overtuiging liepen voor een bijdrage voor het jeugdhonk van Archeus.

Joop bij de start van zijn 7e ronde

Gelukkig had de organisatie alles tijdig op zijn plaats weten  te krijgen, want Joop kon niet wachten tot zaterdag en ging vrijdag al voor zijn uitdaging. Hij had de weerberichten gezien en dacht “die maartse buien moet ik voorblijven”. Het mooie weer hielp hem naar 8 rondes van 3,4 km. 3 meer dan vooraf gedacht. Chapeau Joop!

En dat nog zonder verrassingspakketje. Want alle leden van Archeus, die meeliepen,  werden getrakteerd op een tasje met voedingsmiddelen van de kantine van Archeus en wat herstelproducten van DA Winterswijk.

En toen werd het zaterdag. Waar voor de meeste deelnemers om 5:00 uur de wekker ging, gold dat niet voor Ferdi en Frank. Zij namen ook deel aan de Last Man Standing en startten om 5:00 uur al met hun eerste ronde van 6,7 km.

Ze waren mooi op tijd binnen om aan te sluiten in Zoom waar alle deelnemers digitaal samenkwamen voor een gezamenlijke warming up. De hele dag door was Zoom de ontmoetingsplek tussen de rondes door. Gezellig!

Om 6:00 dus het startschot voor de 1e ronde. Zelfs op dat vroege uur al onder begeleiding van  razende reporter Edwin. Hij heeft maar liefst 71 kilometer gefietst om de verschillende deelnemers te volgen. Zelfs tot in Groenlo, waar hij bij Gerton en zijn vrouw gastvrij werd onthaald met koffie en 2 snee krentenbrood. Braamt, om Sonja en Frank te bezoeken, bleek net wat te ver op de fiets. Gelukkig hadden Frank en Sonja een eigen support crew, die hen ondersteunde geld in te zamelen voor het Rondje Nederland van Beards4Life, dat in juli dit jaar op stapel staat.

De eerste uren verliepen voor alle deelnemers vlotjes. Rustige wegen om te lopen, wel een enkele felle regen- of hagelbui, maar dat mocht de pret niet drukken. Zoveel pret, dat iedereen meer rondes liep, dan vooraf bedacht. En zelfs tussen hun eigen rondes door hielpen trainers Ria en Marina de deelnemers met rek- en strekoefeningen als warming-up.

Wel opvallend was hoe verschillend de lopers de tijd tussen hun rondjes invulden. Waar de ene   zwoer bij absolute rust, een tweede op de kop ging staan om de zware benen te verlichten, bleef de ander in de eigen woonkamer liever in beweging. Meest bijzonder was wel een hottub die een deelnemer speciaal voor dit evenement had aangeschaft.

Vanaf  een uur of 9 begonnen de deelnemers langzaam te stoppen met lopen. Tamara was blij met haar voorgenomen 3 rondes  bij haar terugkeer na een slepende blessure. Martien en Ria maakten de 20 km vol met 4 rondes. Bij 5 rondes vonden Marina, Bertus en Jelle het welletjes. Gerton maakte Groenlo nog een 6e ronde onveilig en ook het duo Josta en Dian maakte met 6 rondes een einde aan hun lange duurloop als voorbereiding op hun marathon op 18 april. Ook met 6 rondes legden Marcel en Erwin een respectabele 40 kilometer af. Geert kon daar zelfs nog een ronde van 6,7 km aan vastknopen en ook Nicole haalde 7 rondes. Alinda, met steun van man René, haalde 8 rondes van 3,4 kilometer.

Niek liet zien, dat ondanks dat hij niet of nauwelijks kan voetballen op het moment, er met zijn conditie niks mis is. Hij maakte 30 kilometer vol met 9 rondes. Ook Mario en Patrick liepen 9 rondjes, nadat zij eigenlijk eerst bedacht hadden dat 8 ook wel mooi was. Ze haalden elkaar over nog een rondje te lopen. Sonja ging nog een stapje verder met 10 rondes. Knap hoor!

Op dat moment tekende zich al af, dat er speciale prestaties in de maak waren. Dirk bleef maar fris ogen in Zoom, van Ferdi wisten dat hij de ambitie had om het maximale aantal rondjes te lopen en ook Frank zat nog lekker in de wedstrijd. Van Hermien en Wessel hoorden we eigenlijk niets. Maar dat geen nieuws goed nieuws is, zou later blijken.

Want het rondebord tikte door van 10, naar 11, 12 en 13. Dat bleek ook het eindstation voor Frank. ‘Ik vind het mooi geweest’, waren zijn woorden in de app. En na 87 km mag je inderdaad best zeggen, dat het mooi is geweest. Mooi was het ook voor Wessel en Hermien. Zij liepen namelijk ook 13 rondes (3,4 km) en haalden op deze manier ruim € 1500,- op voor hun goede doel. Bepaald geen ongeluksgetal voor ze.

Intussen steeg de spanning in Zoom. Ging Dirk voor het maximum? En zou Ferdi het ongelofelijke gaan volbrengen. Waar Dirk eerst nog twijfelde, “ik bekijk het ronde voor ronde”, was er nu geen twijfel meer. Het moesten en zouden 15 rondes worden. Ook Ferdi ging voor de max. Hij klaagde wel, dat hij langzamer liep (nog steeds in een snelheid, die sommigen van ons ’s ochtends in ronde 2 liepen), maar het zou hem gaan lukken. Hij werd daarbij vele ronden gevolgd door razende reporter Wim.

Tijdens de looprondjes van beide heren werden voorbereidingen voor het passend inhalen van de heren getroffen. Een delegatie ging naar Kotten voor Dirk en een groep ging naar de baan van Archeus, waar Ferdi iedere keer 3 rondjes liep als deel van zijn route.

Het was een prachtig gezicht om deze superatleten binnen te zien komen. Niet meer helemaal zo soepel als eerder op de dag, maar met een brede grijns op het gezicht in de wetenschap dat zij beiden de titel Archeus’ Laatste Loper zouden krijgen. Geen prijzengeld, maar wel eeuwige roem. Zeker voor Ferdi, die de fenomenale afstand liep van 107,2 kilometer.

Daarmee viel Archeus wel in de prijzen. Want diverse lopers lieten zich sponsoren om geld bij elkaar te halen voor de realisatie van een jeugdhonk voor Archeus. En met hun inspanningen brachten Joop, Martien, Marina, Dirk/Nicole, Patrick en Ferdi meer dan € 1000,00 bij elkaar. En zo dragen last (wo)men standing bij aan het de toekomst van Archeus. Wat is er mooier dan dat?