Atletiek

Hardlopen

Surprise van sporters voor opnieuw ‘opgesloten’ Johanna Reiss

Als kind zat ze in de oorlog tweeënhalf jaar ondergedoken en meer dan 75 jaar later is schrijfster en oud-Winterswijkse Johanna Reiss opnieuw opgesloten, maar dan in een New Yorks appartement als gevolg van de corona-maatregelen. Voor een groep Winterswijkse sporters alle reden om Reiss (88) te verrassen met een troostpakketje uit haar geboorteplaats, vergezeld van een boodschap van burgemeester Joris Bengevoord.
Het Joodse meisje Annie de Leeuw, later Johanna Reiss, zat als kind van 1943 tot 1945 ondergedoken in Usselo bij Enschede. Samen met haar zus Sini woonde ze in een kleine verborgen ruimte op de bovenverdieping bij de familie Oosterveld. Over die jaren schreef ze in 1972 het boek The Upstairs Room (De Schuilplaats), dat een internationale bestseller werd. Reiss houdt sindsdien regelmatig lezingen in Nederland en daarbuiten, waarin ze waarschuwt tegen de gevaren van discriminatie en racisme. Ze woont al jaren in New York, maar komt ook nog regelmatig naar Winterswijk, van welke gemeente ze vier jaar geleden de erepenning ontving.
In het door corona zwaar geteisterde New York is Reiss momenteel aan huis gekluisterd en dus driekwart eeuw later opnieuw in isolatie en onzekerheid. Reden voor een groep hardlopers en fietsers uit Winterswijk, die een actie zijn begonnen om gesporte kilometers om te zetten in geld voor een goed doel, om Johanna Reiss te verblijden met een Winterswijks surprisepakketje. “Johanna Reiss is Winterswijk nooit vergeten”, zegt initiatiefnemer Jelle Bosch, namens AV Archeus en FTC Wenters. “Voor ons is ze de verpersoonlijking van die ouderen die nu vanwege het coronavirus aan huis gekluisterd zitten, de deur niet uitkunnen en écht lijden onder social distancing. Daar kunnen wij lopers en fietsers natuurlijk niet echt iets aan doen, maar we kunnen wel laten zien, dat we met Johanna en alle andere ouderen meeleven.”

Vanuit de corona-actie ‘quarantainekilometers’ heeft de groep Johanna een pakketje gestuurd met Winterswijkse souvenirs, een boekje, brieven, kaarten, drop en Wilhelmina-pepermunt. Ook 100%Winterswijk en de gemeente hebben daar een bijdrage aan geleverd en in het pakket zit een persoonlijk schrijven van burgemeester Joris Bengevoord aan Johanna Reiss.