Atletiek

Hardlopen

Special Olympics kan aangepast sporten impuls bezorgen

WINTERSWIJK – Er komen steeds meer mogelijkheden voor sporters met een lichamelijke of  verstandelijke beperking in de Achterhoek. Atletiekvereniging Archeus uit Winterswijk gaf zaterdag met een informatiemiddag de aftrap voor een nieuwe afdeling aangepast sporten. De dag werd mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Fonds Gehandicaptensport. Ook Penta (special gym), s.v. Bredevoort-MEC (G-team), VASA (zwemmen, waterbasketbal) en NSGK (race running) demonstreerden er hun aanbod aangepast sporten. De verenigingen hopen dat de Special Olympics, een groot toernooi dat volgend jaar aan de Achterhoek is toegewezen, voor een extra impuls gaat zorgen. Archeus wordt daarbij de gastheer voor de atletiekonderdelen.

Ruim vijftig belangstellenden, zowel jeugd als volwassenen, kwamen zaterdag af op de infodag, met als grote trekker verspringer Ronald Hertog, winnaar van Paralympisch zilver in Rio afgelopen jaar. Hij gaf een clinic verspringen die zeer in de smaak viel bij de jonge deelnemers.  Voorzitter Anita Boschman van het organiserende AV Archeus heeft goede hoop dat de infodag meer  sporters met sporters met een lichamelijke of verstandelijk aandoening naar complex de Hunenbulten zal trekken. Momenteel is daar al geruime tijd de groep Atletiek4You actief, voor jongeren met bijzondere gedragskenmerken.

De eerste grote wedstrijd voor aangepast sporten op de nieuwe baan van Archeus is op 24 juni, voor atleten uit de Achterhoek. Dat is een opmaat voor de landelijke Special Olympics van 2018 met ruim 2500 deelnemers, die in de Achterhoek zullen plaatsvinden. De Hunenbulten is dan het decor voor het atletiektoernooi. “We zijn daarvoor geselecteerd vanwege de prachtige accommodatie op een mooie locatie en met een enthousiast team. Daar zijn we heel trots op”, aldus Boschman. “We zetten daarmee ook Winterswijk als sportgemeente beter op de kaart.”