Atletiek

Hardlopen

Jutberg trail Dieren en Twentse Ven’nloop

Zaterdag 23 februari lag er een pittig parcours klaar voor een 9 tal Archeïden en aanstaand lid van Archeus. De Jutberg, aan de rand van de Veluwe, moest worden bedwongen.
De trailers van de 15,6 km vertrokken om half tien vanaf Archeus om zich om zich een kwartier na elven te melden bij de startboog. Een enkeling had voor de start al schade opgelopen maar dat was gelukkig alleen materieel.
Een groepje lopers die zich 21’ers noemt, ja ja hardlopen houdt je jong, startte 45 minuten eerder om een kleine 6 km langer te genieten van de fraaie omgeving rond Dieren.

De Schotse Hooglanders waren deze keer niet zo geïnteresseerd in die bonte stoet van rennende mensen en lieten zich niet zien. Deze doorgaans rustige dieren hadden een paar edelherten, een enkele loper had het over een kudde, gevraagd om een oogje in het zeil te houden. Maar deze herten waren te veel onder de indruk van de rappe tweevoeters en schoten verschrikt uit het het struikgewas de heuvels in.

De weersomstandigheden waren zaterdag in Dieren buitengewoon aangenaam. Iets fris aan de start maar met een warme lentezon werd er zelfs onderweg tijdens de trail voor een luchtiger outfit gekozen.

Bron foto’s: Av Gelre – Beko Jutberg trail en webredactie Archeus

Twentse Ven’n Loop.

13 dagen eerder waren de omstandigheden nog geheel anders. In de plassen en modder van het Witte Veen bij Buurse werden diverse rondjes met grotendeels afwisselende parcoursen afgelegd.

Bij deze loop werd de start aangekondigd met het geluid van een enorme koebel. De ochtend begon nat maar de hemel klaarde ruim voor de start op. Ook hier geen gladde asfaltwegen of fietspaden, maar lekker ‘off-road’ rennen over smalle paadjes met natuurlijke hindernissen en enkele korte klimmetjes en plankenpaden over verschillende afstanden om geld in te zamelen voor een goed doel.

Voorafgaand en na afloop werden de lopers ontvangen met koffie, thee, cake, Twentse koek en andere lekkernijen. Bij binnenkomst verwelkomde de geur van vers gemaakt soep de deelnemers. Ook de verzorgingspost, die strategisch geplaatst was, was royaal voorzien van drank allerhande versnaperingen.

De Twentse Ven’n Loop is een absolute aanrader omdat de loper nog tijdens de loop kan kiezen om de 5,8 km te doen of één of 2 extra lusje, om totaal op 10,5 of 17 km te komen. Er werd zelfs geopperd om de startlocatie, een groepsaccommodatie, te huren voor een sportief en gezellig weekend.

Kortom genoeg redenen om aan te haken bij deze enthousiastelingen en om eens een trail mee te lopen.