Atletiek

Hardlopen

Geslaagde zonnige editie Koopman Bergrun: twee parcoursrecords!

WINTERSWIJK – De Koopman Bergrun was afgelopen zondagmorgen bijzonder geslaagd met twee parcoursrecords. De verbeteringen kwamen van de winnaars van de 7,6 km Koen Vossers uit Hengelo van Hanzesport en Lisa te Molder uit Zieuwent van AVA’70. De Bergrun leverde traditiegetrouw (tijdens de race al) veel ‘geklaag’ op: “wat is het zwaar” of “wat is het warm”. Maar na afloop was iedereen echter, terecht, zeer trots op de geleverde prestatie.

De jeugdafstand (1,6 km) werd gewonnen door Britt Oplaat van Av Rijssen in 6m32. Zij bleef nipt haar zus Milou voor. Maren de Koning werd derde in 7m03. De eerste jongen die finishte was Tijmen Wisselink van Av Argo uit Doetinchem; 6m54. Tweede werd Jelle Vreeman in 7m31. Moegestreden werd Finn Hoog Antink van Archeus derde.

Joost Somsen van ASV en Vincent te Brake van Archeus maakten het spannend op de 3,1 km. Uiteindelijk was Somsen één seconde sneller; 11m26. Hij bleef daarmee slechts twee seconden boven het parcoursrecord van Te Brake van 11m24. Bij de dames was Ilvia Hederik een klasse apart. Zij kwam op ruime voorsprong boven; 13m39. Daphne de Koning van Archeus werd tweede in 16m06. Christel Bouwmeester kwam op het podium met een tijd van 17m51.

Koen Vossers verbeterde zijn tijd van vorig jaar op de 7,6 km met 2 seconden; 25m38. Lisa te Molder liep anderhalve minuut sneller dan Dorothé Vrieze in 2013; 31m16. Bij de dames werd Wendy Sassse tweede; zij bleef ook onder de oude toptijd van 32m47. Sasse liep 32m06. De derde plek op het podium werd ingenomen door de Duitse Christiane Kempkes. De winnares van vorig jaar (in 36m30) liep dit keer veel sneller 35.43.

Vossers, ook al winnaar van de Lange Cross in januari tijdens de KroeseWevers Cross, was uiteraard blij met de overwinning. ‘Ik had in de eerste ronden goede tegenstand van Stefan Ritte. Maar die moest, zo leek het, op de klimmetjes steeds wat toe geven. Toen heb ik bij de derde klim gas gegeven. Want anders blijft hij bij en kan hij me misschien nog verrassen.” Ritte, van LAZ Rhede, werd tweede in een tijd van 26m44. In januari won hij de Korte Cross. De jonge Ibrahim Abdi Ali werd derde; 28m02.

De eerste loper van Archeus die over de finish kwam was Tom Baak. Hij werd achtste in 29m58. “Ik wilde binnen het half uur finishen, dat lukte net met een eindsprint. Vorig jaar werd ik zevende maar was ik een minuut langzamer. Er is dus hard gelopen. Mijn extra trainingen op de belt werpten hun vruchten af.”

Nicole Nijmeijer van Archeus werd dit keer zevende met 38m37. Vorig jaar werd ze vierde in 39m21. Een mooie progressie. En het geeft ook aan dat het bij de dames een stuk sneller ging. Voor de organisatie een stimulans om ook volgend jaar de wedstrijd op de eerste zondagochtend van augustus te organiseren; 7 augustus 2016.

Alle tijden van de Koopman Bergrun 2015 staan hier.

Tijdens de Bergrun zijn er veel foto’s gemaakt.
Bertie Willemsen
Mark Heister
Dik Kortschot
Geert Wevers

Ook was er een tv-ploeg van Slingeland FM. Zij maakten deze leuke reportage.