Atletiek

Hardlopen

Genieten van ontluikende lente bij Rode Kruis wandeltocht

Foto: Het Nonnenven nabij de Duitse grens in Kotten

Op zaterdag 25 en zondag 26 maart kan er weer gewandeld worden in het prachtige coulisselandschap rond Winterswijk. Dat weekend houdt Archeus voor de vierde keer de Rode Kruis wandeltocht. Er zijn zes routes over verschillende afstanden uitgezet over verharde wegen, zandwegen en bospaden langs kronkelende beekjes.

De Rode Kruis wandeltochten in Winterswijk kennen een lange historie. Zestig jaar lang organiseerde wandelvereniging De Hazewind het evenement, in 2018 nam atletiekvereniging Archeus het stokje over. De eerste twee edities in de nieuwe opzet trokken zo’n 1300 liefhebbers uit het hele land en de Duitse grensstreek. Door corona verviel de tocht twee jaar lang, waarna afgelopen jaar 900 deelnemers de wandelschoenen weer aantrokken. “Na corona zijn overal evenementen weer voorzichtig op gang gekomen”, vertelt organisator Jos Kampshof, “want mensen aarzelden om weer ergens aan mee te doen en het langeafstandswandelen zat ook in een dip, want door de beperkingen en gesloten horeca zagen velen af van langere wandelingen.” Volgens Kampshof is die trend inmiddels weer omgebogen en rekent hij nu op weer meer dan duizend deelnemers verdeeld over twee dagen, want wandelaars kunnen kiezen tussen de zaterdag en zondag, of beide dagen.

Met keuze uit verschillende afstanden is de Rode Kruis wandeltocht een mooie opmaat naar de bekende meerdaagse evenementen. Ook is het tijdstip ideaal voor een lange wandeling door de natuur. Eind maart worden de dagen weer echt langer en ontwaakt de natuur uit zijn winterslaap. Zo komt de tocht dit jaar langs het bosje aan de Stemerdinkweg waar de bosanemonen dan in volle glorie bloeien.

Andere hoogtepunten zijn, afhankelijk van de te lopen afstand, de steengroeve, het Natuurpad Rondom Willinks, landgoed Sieverdink, waar een 250 jaar oude zomereik te bewonderen is, landgoed Aarnink, de Borkense Baan, het Wooldseveen, een oude vlasoven, het Nonnenven en molen Bataaf, waar men doorheen loopt.

De kortste route is met name bedoeld voor gezinnen met kinderen. Vanaf de start op het atletiekcomplex van Archeus wordt de wandelaar naar het Gossinkbos en de Willinkbeek (foto hierboven) geleid. In deze route zit geen rustpunt. De andere routes liggen in het verlengde daarvan. Er zijn op deze routes één of twee rustpauzes met catering.

Start en finish zijn op sportcomplex De Hunenbulten aan de Vredenseweg 136 in Winterswijk. Het terrein is voorzien van kantine, parkeerplaats en fietsenstalling. Het gebouw is geopend om 7.30 uur. Na 16.00 uur kan er geen gebruik meer worden gemaakt van de kantine en de EHBO. Het toilet is wel te gebruiken.

Deelname: € 4,00 (onder voorbehoud van bijdragen aan derden). Leden van een erkende Nederlandse Wandelorganisatie krijgen € 1,00 korting op vertoon van hun lidmaatschapskaart. Kinderen t/m 12 jaar wandelen gratis mee. Er is in het clubgebouw van Archeus de mogelijkheid om te pinnen, niet op de rustplaatsen. Honden zijn (aangelijnd) welkom. Er is geen voorinschrijving. Meer informatie: wandeltocht@av-archeus.nl .

Starttijden:
6 en 12 km: 8.00 – 12.00 uur
16 en 19 km : 8.00 – 12.00 uur
26 en 32 km : 8.00 – 10.00 uur