Atletiek

Hardlopen

Dalen lastiger dan klimmen voor winnaars Sorba Bergrun

Connor Kluivers (foto rechts) en Wencke Stortelers toonden zich zondag de beste klimgeiten bij de Sorba Bergrun van atletiekvereniging Archeus.  Eibergenaar Kluivers gaf bij de mannen het complete veld het nakijken en de Meddose Stortelers zette haar concurrentes op meer dan vier minuten achterstand.

Het was voor het eerst in twee jaar dat de voormalige vuilnisbelt bij Winterswijk weer het strijdtoneel van hardlopers was. Ruim tachtig jongeren en volwassenen waagden zich aan de klim die een tot vijf rondes met ruim 20 meter hoogteverschil omvatte. Connor Kluivers (18) ging op de hoofdafstand, de 7,6 km als een razende van start en leek aanvankelijk een aanval te doen op het parcoursrecord van Koen Vossers (25.38), maar dat raakte na twee omlopen steeds verder uit zicht. “De benen waren slecht vandaag”, hijgde Kluivers na afloop. “Mijn rechteronderbeen werd stijf en dat trok op tot aan de hamstring. Bergop ging het nog wel goed en kon ik herstellen”, klonk het opmerkelijk genoeg, “maar in de afdaling had ik er veel last van”. Kluivers was enkele maanden uit de running geweest door een scheenbeenblessure, maar is inmiddels weer hard aan het trainen (met negen trainingen per week) en richt zich nu bijna volledig op het hardlopen.  “Ik ben voorlopig gestopt met school, want mijn mbo-opleiding was moeilijk te combineren met werk en trainen. Komend jaar richt ik me met name de 1500 meter. Daarna begin ik mogelijk aan een hbo-opleiding.” Kluivers heeft nu als junior een scherpe 4.02 op de anderhalve kilometer staan, “maar als  ik met de nationale top meewil moet ik dik onder de vier minuten duiken. Vanaf januari zit ik bij de senioren en daar is de concurrentie groot.”

Een verrassende winnares op de hoofdafstand was Wencke Stortelers (40 jaar). Ook tot haar eigen verrassing, “want ik heb pas vanochtend besloten hier mee te lopen”, vertelde ze na haar winnende race. Net als Kluivers ervoer zij ook het klimmen als gemakkelijker dan het dalen. “Heuvel af had ik moeite met mijn ademhaling en met name in de vierde ronde had ik het zwaar. Ik moet misschien meer aan intervaltraining gaan doen”, aldus de Meddose die haar duurlopen vooral in haar eentje afwerkt. Stortelers loopt pas 2,5 jaar en de Bergrun was na de recreatieve Landschapsmarathon van twee weken geleden haar eerste wedstrijd. Of ze er op Tweede Kerstdag weer bij is op de Keiloop in haar eigen Meddo? “Dat weet ik nog niet, we gaan het zien.”
De 3,1 km werd een prooi voor Vincent te Brake van het organiserende Archeus. Te Brake is sinds een halfjaar weer serieus aan het trainen en bereidt zich met crosses en indoorwedstrijden voor op het volgende baanseizoen. Daar wil hij zijn geluk beproeven op de 800 meter. “Ik heb met  mijn trainer Ronald de Rooy een programma opgesteld dat me naar een tijd van onder de 1.55 minuten moet leiden. Ik heb er veel zin in en ga mijn hele leven er op inrichten met minimaal zes trainingen per week.” Bij de vrouwen/meisjes won de 10-jarige Heidi Schlüter uit het Duitse Ellewick deze afstand.

Uitslagen

1,6 km jongens: 1.Alexander Stefas, Atletico ’73  6.57, 2. Twan Roerdink, Archeus 7.18, 3. Liam Prinsen, 7.18, 4. Jurre Kolsté, Meddo 7.25. Meisjes: 1. Zoë Meinen, Winterswijk 7.20, 2. Minke Dost, Winterswijk 7.31.

3,1 km mannen: 1. Vincent te Brake, Archeus 11.05, 2. Tim Houwers, AVA ’70 11.58, 3. Christian van Haselen, Doetinchem 12.45. Vrouwen: 1. Heidi Schlüter, Ellewick 14.13, 2. Froukje Stegeman, Winterswijk 16.42, 3. Dide Geelen, Winterswijk 17.17.

7,6 km mannen: 1. Connor Kluivers, Hanzesport 27.20, 2. Bram Rhebergen, Rekken 29.16, 3. Erwin Nieuwboer Aalten 29.24. Vrouwen:  1. Wencke Stortelers, Meddo 38.23, 2. Jenni Bloom, Vreden (D) 42.27, 3. Jenny Cooper, Eibergen 45.22.

Complete uitslag vindt u hier. Foto-albums zijn te vinden op de fotopagina

Foto’s onder: links Wencke Stortelers en rechts Vincent te Brake.