Atletiek

Hardlopen

Wethouder zweeft over laatste horde bij Archeus

wethouder-gommers-bij-opening-atletiekbaanWINTERSWIJK – Met een energieke  en sierlijke hordensprong heeft wethouder Rik Gommers van Winterswijk zaterdag de nieuwe accommodatie van atletiekvereniging Archeus officieel geopend. Gommers nam die laatste horde, omdat die symbool staat voor zowel het sluitstuk van de Winterswijkse sportnota, als het einde van een bijna dertigjarige zoektocht naar een geschikt onderkomen voor Archeus.

Het open huis van Archeus zaterdagmiddag trok zo’n duizend belangstellenden naar De Hunenbulten, het nieuwe onderkomen van de loop- en atletiekvereniging. Grote publiekstrekkers waren de meerkampers Eelco Sintnicolaas en Nadine Broersen, die zich momenteel beiden voorbereiden op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Beide atleten moesten zich door een lichte blessures inhouden, maar gaven jonge talenten uit Winterswijk en omgeving wel inspirerende clinics in ver- en hoogspringen, speerwerpen en polsstokhoogspringen. Nadine Broersen maakte alleen al met haar demonstratie speerwerptechniek indruk door de speer bijna vanuit stand over de dertig meter te werpen. De twee atleten waren overigens zelf ook zeer onder de indruk van de nieuwe baan en voorzieningen  van de Winterswijkse vereniging. ‘Zeer mooie accommodatie’ tweette Eelco na zijn rondgang over de baan en in het krachthonk.  ‘Prachtige accommodatie’, meldde ook Nadine op haar account.

Wethouder Rik Gommers, in zijn vorige periode verantwoordelijk voor het sportbeleid, sprak in zijn openingswoord van een “schitterende voorziening” die Winterswijk rijker is geworden. “We hebben nu een gemeente waar je maximaal kunt sporten”, refereerde hij naar de uitwerking van de Sportnota  uit 2007, die tot tal van nieuwe sportaccommodaties heeft geleid.  Een daarvan van is het complex van voetbalclub FC Winterswijk, de fusieclub waar ook SKVW in opging. De verhuizing van die laatste club maakte de realisatie van de atletiekbaan aan de Vredenseweg mogelijk. “Toch was er wel paniek toen bleek dat de atletiekvoorziening enkele tonnen duurder werd dan eerder berekend”, memoreerde Gommers. “Maar na intensieve discussies en een vlucht vooruit staat er nu een accommodatie die nog mooier en nog beter is dan aanvankelijk gepland”.

Voorzitter Gerrit te Kolsté van FC Winterswijk moest bekennen dat hij met “licht gemengde gevoelens” naar De Hunenbulten was afgereisd, “omdat niets hier nu nog herinnert aan het vroegere SKVW. Maar we kunnen wel weer een pareltje toevoegen aan de Winterswijkse sportvoorzieningen”.

Voorzitter Theo Hoex van de Atletiekunie glunderde zaterdagmiddag ook van bewondering voor het nieuwe atletiekcomplex, dat goedgekeurd is voor alle mogelijke wedstrijden, tot aan een EK toe. “Ben er maar trots op. Dit geeft de vereniging en de Achterhoek een extra impuls. Jullie vereniging heeft ondanks een aanvankelijk gebrekkige accommodatie al heel wat talenten opgeleverd. En ik merk  dat Archeus veel actieve leden heeft die met enthousiasme evenementen organiseren.”

“Het was een lang traject, maar jullie hebben wel doorzettingsvermogen getoond”, oordeelde Gelders gedeputeerde Jan Markink in zijn toespraak. Hij prikkelde de Archeus-atleten om de lat nu zo hoog te leggen dat de Achterhoek een aantal atleten aan de Olympische Spelen van 2020 gaat leveren. Dat zou een geweldige prestatie zijn.”

Er zijn  door diverse fotografen mooie plaatjes geschoten. De foto’s van Jos Konings en Roel Stronks zijn inmiddels geplaatst op de fotopagina. Die van Marco ter Haar en Mark Heister volgen z.s.m.