Atletiek

Hardlopen

Trailrunner Schepers heeft langste adem op Winterswijkse berg

Stijn Elferink leidt hier nog voor Pascal Schepers en Gerben Schreurs. Foto Jan Ruesink

WINTERSWIJK – Vier rondes lang spande het erom: wie mag zich tot Bergkoning van de Achterhoek laten kronen: een triatleet, een survivalloper of een trailrunner? Het werd het laatste, want Pascal Schepers had zondag uiteindelijk de langste adem in de Koopman Bergrun van AV Archeus op de ‘Winterswijkse berg’ aan de Eekelerweg. Bij de vrouwen bekroonde Sandra Wassink haar debuut in de zware loop met een klinkende overwinning.

Bij de heren was de titel ‘Bergkoning’ ditmaal vacant door het ontbreken van de winnaars van afgelopen edities, Koen Vossers en Ibrahim Abdi Ali. Archeus-atleet Gerben Schreurs had de heuvelloop in het verleden al wel meermaals gewonnen, maar had nu te weinig trainingsarbeid verricht om echt te pieken. “Met die tweede plaats was ik daarom ook hartstikke blij”, klonk het na afloop tevreden uit de mond van de triatleet. Lange tijd kon Schreurs zich handhaven in de kopgroep van drie man, die pas in de laatste van de vijf rondes uiteenviel. Schreurs pakte toen nog juist de kop om het tempo te drukken (‘anders hield ik ze niet bij’), maar Pascal Schepers uit Doetinchem besloot in de laatste afdaling te gaan versnellen. “Als trailrunner kan ik meestal goed omgaan met ruw en ongelijk terrein en kan ik winst pakken met een snelle afdaling. Ik ben bewust niet vroeg in de aanval gegaan, want ik ben een langeafstandsloper en dan blaas ik mezelf te snel op.” Voor Schepers was de Bergrun een geslaagde test voor de 100 kilometer lange trailrun die hij zaterdag in de Ardennen gaat lopen, want trailruns voeren over natuurlijk terrein als bossen, heuvels en heidevelden.  Schreurs wist nog wel de tweede plek veilig te stellen, voor survivalkampioen Stijn Elferink uit Lichtenvoorde, die de twee koplopers in de laatste ronde van zich weg zag lopen.

Sandra Wassink won onbedreigd bij de dames

Sandra Wassink uit Meddo bleek veruit de snelste dame van het veld, maar moest toch wel toegeven de nodige moeite te hebben gehad met de vijf beklimmingen. “Eerst gaat het steil omhoog, dan vals plat en tot slot weer een steil stuk. Zie dan maar eens je tempo vast te houden. Nee, dit is niet echt mijn parcours”. Toch paste de run goed in haar voorbereiding, omdat ze dit najaar op de Zevenheuvelenloop in Nijmegen (15 km) onder de 1.05 uur wil duiken. Wassink had zondag geen echte concurrentie aan de winnares van vorig jaar, Lisa te Molder, maar die had dan ook een goede reden om niet met de tong op de schoenen te finishen: ‘Want ik ben vijftien weken zwanger. Ik heb het aantal trainingen daarom teruggeschroefd van zes naar drie, maar ik voel me gelukkig wel heel goed. Dit is ook een prachtig parcours en ik zat in een fijn groepje mannen. In principe kun je nog tot zeven maanden zwangerschap doorlopen, dus ik zie wel hoe lang ik het volhoud”. Vlak achter Te  Molder finishte de Winterswijkse Maureen Leemrijse knap als derde.

De vijftiende editie van de Koopman Bergrun trok 162 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. De zware loop kende twee uitvallers. Voor de meesten was het behoorlijk afzien, maar dit werd juist ook gewaardeerd, of zoals een Duitse deelnemer het noemde, ‘ein Geiler Lauf’.

Uitslagen Koopman Bergrun 2017

1,6 km jongens: 1. Carl Martens, Zoetermeer 6.03, 2. Twan Meinen, Aalten 6.23, 3. Sven Meinen,  Aalten 6.43. Meisjes: 1. Celine Spinder, Eibergen 6.39, 2. Dianthe Scherphof, Goor 6.41, 3. Elizah Tammel, Dinxperlo 6.46.

3,1 km heren: 1. Guus Beking, Tonden 10.51, 2. Nick Assink, Groenlo 11.14, 3. Stijn Hinssen, Nijmegen 11.27. Dames: 1, Linda Ooms, Tonden 11.38, 2. Lisa Bielefelt, Haaksbergen 12.54, 3. Eva Groot Kormelink, Zieuwent 13.06.

7,6 km heren: 1. Pascal Schepers, Doetinchem, 27.19, 2. Gerben Schreurs, Enschede 27.35, 3. Stijn Elferink, Lichtenvoorde 27.47. Dames: 1. Sandra Wassink, Meddo 33.38, 2. Lisa te Molder, Zieuwent 34.25, 3. Maureen Leemrijse, Winterswijk 34.33.

Lees hier de volledige uitslag

Zie ons fotoalbum

Zie ook fotoalbum op Achterhoekfoto

en natuurlijk op de blog van Geert Wevers