Atletiek

Hardlopen

Heerlijk rondje trailen op de Posbank

“Wie gaat er mee met een Proeftrailrun op de Posbank?” verschijnt er op de App. Jelle is enthousiast geworden op dit mooie gebied tijdens de Viking Adventure Waypoint trailrun begin juli 2018. Er wordt een datum geprikt, zaterdag 28 juli, vertrek uit Winterswijk 9.00 uur. De aanmeldingen stromen binnen, dus “It Giet Oan”.

In de dagen vooraf krijgen we te maken met een hittegolf in Nederland, dus wordt er besloten om toch maar een uurtje eerder te vertrekken. 7 Archeusleden Saskia, Jelle, Gijs, Teun, Harry, Edwin en Patrick staan zaterdagochtend iets voor 8.00 uur klaar om vanaf de Harmonie richting de parkeerplaats bij Paviljoen de Posbank te vertrekken. Daar aangekomen begint het licht te regen, “Wat een heerlijk trailweer”.

Hmm, heb ik ze nou de goede kant op gestuurd?

Vanaf de Posbank, voor de gelegenheid omgedoopt tot “Boschbank”, heeft Jelle een route uitgezet van circa 14,5 km over hele mooie single tracks en bospaden. Het eerste “waypoint” waar we heengaan is de zogenaamde brandtoren. Deze bevindt zich op het hoogste punt van de Veluwe. Via een steile trap kunnen we het eerste plateau beklimmen en genieten van het uitzicht over het prachtige landschap. Het is inmiddels gestopt met regenen en het is een heerlijke temperatuur om hard te lopen.  Na deze korte tussenstop vertrekken we via een smalle single track naar ons volgende “waypoint” de Emma Piramide. Soms moeten we over erg mulle zandpaden, met af en toe een pittige beklimming. Het tempo wordt aangepast zodat iedereen kan genieten van de mooie omgeving. De Emma piramide moet natuurlijk ook beklommen worden en boven aangekomen geeft Teun toe dat hij eigenlijk hoogtevrees heeft, maar toch enorm geniet van het mooie vergezicht. We zien Arnhem, de vuilverbranding in Duiven en Doesburg. Als we via de trappen weer naar beneden lopen worden er snel wat donkerblauwe bramen geplukt, heerlijk!!

Het vervolg van de route gaat via het Rozendaalse Veld terug naar het startpunt. De route is erg afwisselend door het bos en door de heidevelden. De eerste heide begint al iets bloeien. Wat zal het hier in September mooi zijn. Onderweg zien we langs de route een schaapskudde en een kudde wilde paarden.  Af en toe zijn er weer pittige klimmetjes over paden en via trappen. Een verboden toegang bordje wordt onderweg even genegeerd om dat steile klimmetje toch even mee te pakken. Na 15,1 km en 192 hoogtemeters komen we terug op de parkeerplaats. Op het terras van het Paviljoen worden onder het genot van een hapje en een drankje de calorieën weer aangevuld.

Jelle bedankt voor het organiseren van  deze prachtige proeftrail, dit zal zeker een vervolg hebben.