Atletiek

Hardlopen

Archeus heeft eerste ‘gezondere kantine’ van de Achterhoek

Archeus  is de eerste sportvereniging in de Achterhoek met het predicaat ‘gezondere kantine’.  De atletiekvereniging kreeg donderdagavond de zilveren button van Team:Fit, wat onder meer betekent dat de chocoladerepen en koeken op de bar genoegen moeten nemen met een plaatsje achter de bananen, appels en fruithapjes. Archeus gaat daarin zelfs verder door op trainingsavonden fruithapjes gratis weg te geven.

“Een prachtig voorbeeld voor andere sportverenigingen”, prees wethouder Wim Aalderink het initiatief van Archeus. “Dit past in ons streven om alle sportverenigingen een bredere functie te geven dan alleen het aanbieden van sport. Steeds meer clubs doen aan maatschappelijke activiteiten en gezond eten hoort daar bij. Het is schrikbarend om te horen hoe overgewicht en obesitas om zich heen grijpen.”
Aalderink zei vurig te hopen dat andere sportclubs in zijn gemeente dit voorbeeld nu gaan volgen. “Er heeft zich na onze oproep nog geen andere club aangemeld, maar daar gaan we wel meer vaart achter zetten. We zullen het in de sportraad aankaarten want ik vind dat alle sportclubs ermee aan de gang moeten.”
In een ‘gezondere kantine’, zoals het predicaat officieel luidt, zijn zoetigheid, vet en alcohol niet taboe, maar worden water, fruit en groente in het vaste assortiment opgenomen, aantrekkelijk gepresenteerd en via prijsstelling of inrichting ook gestimuleerd. Bij Archeus is fruit, mede dankzij sponsoring door supermarkt  Nettorama, tijdens trainingen zelfs gratis te verkrijgen en bij evenementen tegen een schappelijke prijs te koop.  Voor Archeus is de verkoop van gezond eten en drinken desondanks niet verliesgevend: “We verkopen er zelfs meer door”, zegt kantinecoördinator Willy Fonhof. “De sporters pakken wat fruit, gaan bij elkaar zitten en bestellen er dan drinken bij, terwijl ze anders misschien na het douchen weggaan. Ook de jeugd pakt het snel op. Het is toch hartstikke mooi om een stel stoere pubers aan tafel te zien zitten en vragen of ze nog een bakje fruit mogen?”
Gratis fruithapjes op de trainingsavonden

Ook het feit dat fruit kan bederven levert amper extra kosten op. “We bieden fruit nu sinds maart aan en weten intussen wel wat goed verkoopt en wat minder. Een bakje gesneden fruit en een banaan gaan er makkelijk  in, maar geknoei met een sinaasappel wil niet iedereen.”
Team:Fit, de landelijke organisatie die de kantinepredicaten beheert en uitreikt, ziet Archeus als ‘koploper’, zeker in de regio waar acht gemeenten nu het project Achterhoek in Beweging  trekken. Landelijk hebben inmiddels 35 sportverenigingen, sportaccommodaties en zwembaden een bronzen zilveren of gouden button. In Winterswijk werd het traject naar het predicaat geleid door de Archeus-kantineploeg en trainster Jolanda Geurkink, tevens projectcoördinator gezonde jeugd voor de gemeente. De onderscheiding geldt overigens maar voor een jaar en wordt verlengd als een ‘scan’ van de kantine positief uitvalt.
Smaakwater en fruit vooraan op de bar

Dat een atletiekvereniging de eerste is met een gezondere kantine, ligt volgens Désirée Holstege van Team:Fit “misschien voor de hand, omdat je daar zoveel slanke mensen ziet, maar dat kan ook schijn zijn. Want van binnen kunnen ze wel ongewenst vet of een vitaminetekort hebben.”

Foto:

Wethouder Wim Aalderink reikt het predicaat ‘gezondere kantine’ uit aan Jolanda Geurkink (Archeus/gemeente Winterswijk). Links Désirée Holstege van Team:Fit en rechts kantinecoördinator Willy Fonhof. Foto Jan Ruesink.